Warsztat o module tematycznym „Chemia żywności z elementami biochemii” (4)
8.04.2024 odbyły się ostatnie warsztaty organizowane dla najzdolniejszych uczniów bydgoskich szkół ponadpodstawowych w ramach Grantu "Zdolny uczeń na uczelni" Miejskiego Programu Wspierania Ucznia Zdolnego „Zdolni znad Brdy". Spotkania realizowane były w Katedrze Biotechnologii, Wydziału Nauk Biologicznych Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy.
Tematyka ostatniego laboratorium obejmowała sacharydy, aminokwasy, białka i tłuszcze. Uczniowie przeprowadzili badania związane z identyfikacją substancji chemicznych. Uczestnicy poznali reakcje wykorzystywane do identyfikacji cukrów: próby Molischa, wykrywanie ketoz – reakcja Seliwanowa, odróżnienie pentoz od heksoz – reakcje z floroglucyną. Badali właściwości redukujące glukozy, fruktozy, arabinozy, sacharozy i laktozy, inwersje sacharozy, badali właściwości redukujące sacharozy po inwersji oraz hydrolizę skrobi w czasie (2, 3, 4, 5 i 10 minut). Następnie badali właściwości i wykrywanie aminokwasów, przeprowadzili proces denaturacji białek oraz poznali czynniki denaturujące.
Nie zabrakło także pracy z mikroskopem, podczas której badano właściwości oraz rozpuszczalność lipidów w różnych rozpuszczalnikach, a także wykrywano lipidy w materiale roślinnym za pomocą barwnika Sudan III. Przeprowadzone laboratoria pozwoliły lepiej zrozumieć budowę i właściwości różnych substancji chemicznych.
Prowadząca: dr inż. Małgorzata Sutkowy. Koordynacja: Małgorzata Maćkowiak.