Warsztat o module tematycznym „Chemia żywności z elementami biochemii” (3)

Opublikowano: 2024-04-04 12:48, Numer artykułu: 81189 , Autor: D.Wierski

28.03.2024 r. odbyły się kolejne laboratoria piętnastogodzinnego cyklu warsztatów organizowanych dla najzdolniejszych uczniów bydgoskich szkół ponadpodstawowych w ramach Grantu "Zdolny uczeń na uczelni" Miejskiego Programu Wspierania Ucznia Zdolnego „Zdolni znad Brdy". Spotkania realizowane są na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy, na Wydziale Nauk Biologicznych w Katedrze Biotechnologii.

Temat trzeciego laboratorium obejmował analizy ilościowe: redoksometrię – manganometryczne oznaczanie zawartości jonów żelaza (II) i jodometryczne oznaczanie jonów miedzi (II). Ćwiczenia były kontynuacją zagadnień dotyczących analizy chemicznej. Uczniowie przy zastosowaniu analizy miareczkowej, jako metody ilościowego oznaczania substancji, przeprowadzili mianowanie czyli dokładne oznaczenie stężenia roztworów, a następnie oznaczyli zawartość żelaza i miedzi metodami redoksymetrycznymi. Na podstawie ilości zużytych mililitrów mianowanych roztworów obliczyli zawartość żelaza i miedzi w otrzymanych do badania próbach.

Prowadząca: dr inż. Małgorzata Sutkowy. Koordynacja: Małgorzata Maćkowiak.