Warsztat o module tematycznym „Chemia żywności z elementami biochemii” (2)

Opublikowano: 2024-03-26 11:30, Numer artykułu: 80765 , Autor: D.Wierski

25.03.2024 r. odbyły się kolejne laboratoria piętnastogodzinnego cyklu warsztatów organizowanych dla najzdolniejszych uczniów bydgoskich szkół ponadpodstawowych w ramach Grantu "Zdolny uczeń na uczelni" Miejskiego Programu Wspierania Ucznia Zdolnego „Zdolni znad Brdy". Spotkania odbywają się na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy, na Wydziale Nauk Biologicznych w Katedrze Biotechnologii.

Zagadnienia drugiego laboratorium obejmowały analizę jakościową jonów istotnych z punktu widzenia dietetyki poprzez wykrywanie jonów w roztworze. Uczestnicy zajęć przeprowadzili analizę jakościową roztworów prostych zawierających jedną sól, identyfikując kationy i aniony poprzez wykonanie odpowiednich reakcji chemicznych. Uczniowie ustalili, do której grupy analitycznej należy analizowany kation/anion oraz wykonali reakcje charakterystyczne pozwalające na rozróżnienie jonów w obrębie danej grupy analitycznej. W otrzymanych kartach pracy uczestnicy wskazali, jakie kationy i aniony wykryli w analizowanych roztworach oraz które reakcje charakterystyczne przeprowadzili w celu zidentyfikowania jonów.

Prowadząca: dr inż. Małgorzata Sutkowy.
Koordynacja: Małgorzata Maćkowiak.