V edycja wojewódzkiego konkursu kulinarnego dla uczniów szkół gastronomicznych "Smaki zup i potraw kuchni regionalnej, polskiej i różnych narodów"

Opublikowano: 2024-09-23 09:07, Numer artykułu: 88532 , Autor: J.Ormanowska

23 września 2024 r. na terenie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy odbyła się V edycja wojewódzkiego konkursu "Smaki zup i potraw kuchni regionalnej, polskiej i różnych narodów, gotowanych w żeliwnych kociołkach". Uczniowie ze szkół gastronomicznych z województwa kujawsko-pomorskiego walczyli o atrakcyjne nagrody i puchar przechodni - Wielką Chochlę Gastronomika.

Udział w konkursie wzięło 6 zespołów kulinarnych ze szkół gastronomicznych i gastronomiczno-hotelarskich z regionu: z Kowalewa Pomorskiego, Żnina, Grubna, Świecia, Grudziądza i Bydgoszczy. Młodzi adepci sztuki kulinarnej pracowali w dwuosobowych zespołach pod okiem nauczycieli, przy wsparciu szefów kuchni. 

Decyzją jury, w tym roku najlepszy okazał się zespół kulinarny z Kowalewa Pomorskiego, który ugotował zupę rybną na bazie wywaru z jesiotra.

Wydarzenie jest realizowane dzięki wsparciu Bydgoskiego Grantu Oświatowego.