IV edycja wojewódzkiego konkursu "Mistrzowie w swoim fachu" - konkursu o tytuł najlepszego kucharza wśród uczniów szkół gastronomicznych
30 października 2025 roku odbyła się IV edycja wojewódzkiego konkursu „Mistrzowie w swoim fachu”. Konkurs składał się z kilku elementów: napisania testu, rozpoznania przypraw oraz przygotowania w dwuosobowych zespołach: zupy, dania głównego i deseru.
Tematem przewodnim w tym roku było mleko i jego przetwory.
Wydarzenie to odbyło w ramach Bydgoskich Grantów Oświatowych.
Dania były przygotowywane i oceniane przez jury w składzie: Rafał Godziemski (Memo in Loft, Osielsko), Michał Zieliński (Grucha i Pietrucha, Bydgoszcz) oraz Adam Rzęski (Park Hotel, Bydgoszcz).
W Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy goszczono uczniów wraz z opiekunami z Tucholi, Kowalewa Pomorskiego oraz Torunia.
I miejsce zajęli: Julia Glama i Żaklina Pasza z Zespołu Szkół Licealnych i Technicznych w Tucholi
II miejsce zajęli: Katarzyna Hansz i Magdalena Grzeca z Zespołu Szkół Licealnych i Technicznych w Tucholi
III miejsce zajęli: Julia Spieczyńska i Maja Rychlicka z Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim
Wyróżnienia otrzymali: Maja Gackowska i Daria Kapiszka z Zespołu Szkół Licealnych i Technicznych w Tucholi; Mateusz Śliwiński i Jakub Kubanek z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy; Klaudia Raczkowska, Oliwia Zacharek, Michał Kowalski i Julian Kubiak z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu.
Bardzo dziękujemy sponsorom - firmom: Profundal, Mlekpol, Frosta, Sowa, ChemaN, Develey.
Szczególne podziękowania należą się p. Marioli Ruge za przygotowanie desek serów.
Pragniemy również podziękować p. Dyrektor Justynie Ormanowskiej, p. kierownik warsztatów szkolnych Monice Zakrzewskiej, p. Aleksandrze Daszucie-Kosiak, p. Katarzynie Kuberze oraz całym warsztatom szkolnym za zaangażowanie w tym przedsięwzięciu.
Organizatorki: Barbara Nicińska, Magdalena Czekajewska-Stańczyk