III edycja Wojewódzkiego konkursu "Mistrzowie w swoim fachu”
21 listopada 2024 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy odbyła się trzecia edycja wojewódzkiego konkursu „Mistrzowie w swoim fachu”. Młodzież walczyła o tytuł najlepszych kucharzy wśród uczniów szkół gastronomicznych województwa kujawsko-pomorskiego.
Tematem przewodnim konkursu były warzywa, owoce i ich przetwory. Uczestnicy zmierzyli się z testem wiedzy, testem smaku oraz przygotowaniem zupy, dania głównego i deseru. Dania oceniało jury w składzie: Rafał Godziemski - szef kuchni Memo at Home, Michał Zieliński - szef kuchni Villa Tatrzańska oraz Przedstawicelka firmy Profundal Elwira Niewolak-Kwaśniewska. W konkursie wzięło udział 7 drużyn m. in. z Tucholi, Kowalewa Pomorskiego, Inowrocławia i Bydgoszczy.
I i III miejsce zajęli uczniowie z Zespołu Szkół Licelanych i Technicznych im. Ziemi Tucholskiej w Tucholi, zaś miejsce II uczniowie z Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim.
Organizatorzy dziękują wszystkim sponsorom, a w szczególności firmie Profundal za owoce i warzywa.
Podziękowania kierowane są również do firm: Develey, Frosta, Sowa, Cheman i do Warsztatów Szkolnych ZSG-H za przygotowanie śniadania, obiadu i poczęstunku dla Gości.
Wydarzenie realizowane było w ramach Bydgoskiego Grantu Oświatowego.