Wydział Edukacji i Sportu Urzędu Miasta Bydgoszczy
Zdolni znad Brdy
Bydgoski Program Wspierania Ucznia Zdolnego
„Cztery pory roku... z chemią” w tonacji letnich kolorów
2017-06-21 09:27 / 2991   D.Wierski

Uczestnicy projektu edukacyjnego „Cztery pory roku… z chemią”, który jest realizowany w ramach Grantu Fabryka Szans, kolejny etap zajęć laboratoryjnych zrealizowali pod szyldem lata.

 

Hipoteza - Czy najwięcej witaminy, mają nowalijki bez toksyny?

U progu lata bardzo często sięgamy po świeże młode warzywa, tzw. nowalijki. Kolorowy zawrót głowy występuje zawsze wtedy, gdy na straganie lub półce sklepowej pojawiają się białe lub purpurowe rzodkiewki, czerwone i malinowe pomidory, pomarańczowe marchewki, zielona sałata, ogórki i szczypiorek… Z nowalijkową tęczą barw pięknie współgra paleta soczystych odcieni smacznych owoców i warzyw dostępnych przez cały rok kalendarzowy: papryki, cytrusów, kiszonych ogórków i kapusty.

 

Eksperyment - Ile witaminy C mają warzywa i owoce?

Beneficjenci projektu zbadali zawartość witaminy C w wybranych owocach i warzywach, wykorzystując metodę jodometryczną z zastosowaniem klasycznej techniki miareczkowania redoksymetrycznego. Przygotowali próbki do badań według procedur analitycznych, co wymagało „użycia siły” wobec truskawek, cytryn, papryki, ogórków i kapusty, które należało rozdrobnić, by w postaci dogodnej analitykowi możliwy był proces chemicznego oznaczenia ilości kwasu askorbinowego.

 

Teza - Owoce i warzywa są bogatym źródłem witaminy C.

Wyniki badań chemicznych, żmudne obliczenia w oparciu o równanie reakcji chemicznej, która przebiegała podczas analizy, oraz interpretacja wyników końcowych doprowadziły do konkluzji, że w przeliczeniu na 100 g badanej próbki owoców i warzyw najwięcej kwasu askorbinowego miały: papryka pomarańczowa  – 104 mg, papryka zielona – 71 mg, truskawki – 67 mg, cytryny 50 mg. Zaskoczeniem dla młodych adeptów sztuki analitycznej był wynik wskazujący, że wśród bogatych w witaminę C artykułów są… jagody Goji – 1257 mg! To prawdziwy rekord! Przeciętne zapotrzebowanie dobowe na witaminę C u osoby dorosłej to ok. 60 mg.

 

Jakie można mieć skojarzenia?

Tylko… pozytywne i kolorowe! Wszak „owoce i warzywa są zdrowe”.

 

W obliczu analitycznych faktów…
Koleżanko i Kolego, życzymy Wam SMACZNEGO!

 

Tekst i zdjęcia: Beata Majerska (Autorka projektu)